Следвайте Гласове в Икономическата активност в еврозоната понася пореден удар през

...
Следвайте Гласове в Икономическата активност в еврозоната понася пореден удар през
Коментари Харесай

Стандард енд Пуърс: Рецесията в еврозоната изглежда все по-неизбежна

Следвайте " Гласове " в 
Икономическата интензивност в еврозоната понася следващ удар през октомври, защото спадът й е най-значителен от април 2013 година насам, като се изключи месеците на прецизни ограничавания по време на пандемията от КОВИД-19, осведоми Си Ен Би Си.

Активността в частния бранш в еврозоната понижава за четвърти следващ месец през октомври, засилвайки упованията, че стопанските системи на страните от валутния съюз се насочват към криза, отбелязва Блумбърг.
Предварителният общ показател на мениджърите по доставките в еврозоната Пи Ем Ай (РMI) на интернационалната рейтингова организация " Стандард енд Пуърс глоубъл " (S&P Global) през октомври спада до 47,1 пункта по отношение на 48,1 пункта през септември.
За следващ месец показателят остава под равнището от 50 пункта, което е сигнал за непрестанно стесняване на стопанската система. Това е най-слабият му резултат от април 2013 година, като изключим интервалите на стопански потрес, провокирани от пандемията от новия ковид.

Фирмите са под напън заради високата инфлация, най-много заради повишаващите се цени на енергийните артикули и растящите заплати. Най-сериозен е спадът в индустрията, само че и секторът на услугите се свива, за трети следващ месец, отбелязва Си Ен Би Си. 
Икономическият спад през октомври се задълбочава в Германия, най-голямата стопанска система в еврозоната, а и в цяла Европа, осведоми Ройтерс. Предварителният общ показател на мениджърите по доставките в Германия, Пи Ем Ай (РMI) на " Стандард енд Пуърс глоубъл ", през октомври спада до 44,1 пункта по отношение на 45,7 пункта през септември. Това е най-ниското му ниво от май 2020 година, когато в страната бяха в действие прецизни ограничения за ограничение на разпространяването на ковид.
" Икономиката на еврозоната наподобява, че ще се свие през четвъртото тримесечие поради увеличаващия се спад на продукцията и ограничението на търсенето, което следим през октомври. Тази обстановка добавя спекулациите, че рецесията наподобява все по-неизбежна ", разяснява основният икономист на " Стандард енд Пуърс глоубъл маркет интелиджънс " (S&P Global Market Intelligence) Крис Уилямсън.
Той отбелязва, че тези данни са сигнал и за Европейската централна банка (ЕЦБ). Институцията се чака да увеличи водещата си рента с още 0,75 процентни пункта на съвещанието си този четвъртък в опит да овладее възходящата инфлация. Това би било трето поредно покачване на главния лихвен %, откакто ЕЦБ го подвигна с 0,5 процентни пункта през юли и с 0,75 процентни пункта през септември.
Политиката на " нападателно стягане " (постоянно увеличение на лихвените проценти) може да тласне еврозоната към криза, изключително на фона на рекордните нива, до които доближиха потребителските цени, написа Си Ен Би Си.
Инфлацията в страните от валутния съюз доближава през септември до 9,9 % на годишна база, най-високото отчитано ниво, по данни на Евростат.
 
Източник: Българска телеграфна агенция
 
 
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР